de site wordt gesponsord door www.cns-it.nl

logo_CNSit

Europees Medisch Paspoort

Woordenlijst

Anti-diuretisch hormoon (ADH)

Zie vasopressine

DDAVP 

Dit is de handelsnaam voor desmopressine neusdruppels en tabletten

Desmopressine

Dit is de algemene naam voor medicijnen waartoe Desmospray en DDAVP behoren

Desmospray

Dit is de handelsnaam voor desmopressine neusspray

Endocrien stelsel

Het in het gehele lichaam aanwezige stelsel van hormoonproducerende klieren en de hormonen die zij maken, welke vele aspecten van het leven reguleren met inbegrip van de groei en de voortplanting.

Endocrinoloog

Een dokter die gespecialiseerd is in het behandelen van ziekten van het endocriene stelsel.

Hyponatraemie

Dit treedt op wanneer het bloed teveel verdund wordt. Het kan leiden tot hoofdpijn en een algemeen gevoel van onwel zijn. Bij DI betekent het waarschijnlijk dat de dosis desmopressine niet juist is. In dat geval moet de dokter geraadpleegd worden

Hypofyse

Een klier ter grootte van een erwt, gelegen aan de basis van de hersenen. Deze klier reguleert de hormoonproductie van vele andere endocriene klieren in het lichaam.

Transphenoidale chirurgie

Een operatiemethode gericht op de hypofyse, waarbij een insnijding wordt gemaakt tegenover de boventanden en achter de bovenlip of soms binnen in de neus.

Vasopressine

Een hormoon dat door de hypofyse wordt uitgescheiden en dat inwerkt op de nieren die daardoor aangezet worden om lichaamsvocht op te hopen en te concentreren.

Vertaald door C.T. Scheffers uit de engelse brochure "Diabetes Insipidus" van The Pituitary Foundation, Bristol, uitgave 1995, die ook het copyright bezit.

Opmerking: Met opzet zijn de engelse merknamen niet veranderd. In Nederland wordt desmopressine geleverd door Ferring A.B. Alm (Zweden) via Pharmachemie B.V. te Haarlem onder de merknaam Minrin in de vorm van neusspray en tabletten.